<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<?xml-stylesheet type="text/xsl" href="https://www.taxtmi.com/rss_sitemap/rss_feed_blog.xsl?v=1750492856"?>
<rss version="2.0" xmlns:atom="http://www.w3.org/2005/Atom">
  <channel>
    <title>Depreciation for undertaking engaged in generation or generation and distribution of power under ITA 61 and ITA 25 - some suggestions for simplicity and flexibility.</title>
    <link>https://www.taxtmi.com/article/detailed?id=17434</link>
    <description>Depreciation for power undertakings is calculated on the actual cost of individual assets, with separate written-down values and terminal-depreciation deductions where disposal proceeds fall short and the deficiency is written off. Rule 25 nevertheless permits a timely, irrevocable election for written-down-value depreciation under Appendix I instead of Appendix II from the first power-generation tax year. This raises a question whether the rule-based election is authorised where the statutory provision does not expressly provide for it.</description>
    <language>en-us</language>
    <pubDate>Sat, 19 Sep 2026 08:25:42 +0530</pubDate>
    <lastBuildDate>Sat, 19 Sep 2026 08:25:42 +0530</lastBuildDate>
    <generator>TaxTMI RSS Generator</generator>
    <atom:link href="https://www.taxtmi.com/rss_feed_blog?id=924282" rel="self" type="application/rss+xml"/>
    <item>
      <title>Depreciation for undertaking engaged in generation or generation and distribution of power under ITA 61 and ITA 25 - some suggestions for simplicity and flexibility.</title>
      <link>https://www.taxtmi.com/article/detailed?id=17434</link>
      <description>Depreciation for power undertakings is calculated on the actual cost of individual assets, with separate written-down values and terminal-depreciation deductions where disposal proceeds fall short and the deficiency is written off. Rule 25 nevertheless permits a timely, irrevocable election for written-down-value depreciation under Appendix I instead of Appendix II from the first power-generation tax year. This raises a question whether the rule-based election is authorised where the statutory provision does not expressly provide for it.</description>
      <category>Articles</category>
      <law>Income Tax</law>
      <pubDate>Sat, 19 Sep 2026 08:25:42 +0530</pubDate>
      <guid isPermaLink="true">https://www.taxtmi.com/article/detailed?id=17434</guid>
    </item>
  </channel>
</rss>