<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<?xml-stylesheet type="text/xsl" href="https://www.taxtmi.com/rss_sitemap/rss_feed_blog.xsl?v=1750492856"?>
<rss version="2.0" xmlns:atom="http://www.w3.org/2005/Atom">
  <channel>
    <title>Taxation of Capital Gain Income of Business Trust &amp; Unit Holders</title>
    <link>https://www.taxtmi.com/manuals?id=2534</link>
    <description>Under the Income-tax Act, 2025, Section 223(2) generally charges the trust&#039;s total income at the maximum marginal rate, subject to the applicable capital gains provisions. Section 72 computes capital gains by deducting eligible transfer expenditure, acquisition cost and, where applicable, improvement cost from the full value of consideration. The applicable rate depends on the asset, holding period and statutory conditions. Gains on a unit holder&#039;s transfer of trust units are not exempt merely because the units were issued by a business trust; the computation and applicable rate depend on the relevant conditions. Distributed income is distinct from gains on a unit holder&#039;s transfer of units.</description>
    <language>en-us</language>
    <pubDate>Tue, 28 Mar 2023 16:07:00 +0530</pubDate>
    <lastBuildDate>Tue, 03 Nov 2026 10:00:00 +0530</lastBuildDate>
    <generator>TaxTMI RSS Generator</generator>
    <atom:link href="https://www.taxtmi.com/rss_feed_blog?id=708896" rel="self" type="application/rss+xml"/>
    <item>
      <title>Taxation of Capital Gain Income of Business Trust &amp; Unit Holders</title>
      <link>https://www.taxtmi.com/manuals?id=2534</link>
      <description>Under the Income-tax Act, 2025, Section 223(2) generally charges the trust&#039;s total income at the maximum marginal rate, subject to the applicable capital gains provisions. Section 72 computes capital gains by deducting eligible transfer expenditure, acquisition cost and, where applicable, improvement cost from the full value of consideration. The applicable rate depends on the asset, holding period and statutory conditions. Gains on a unit holder&#039;s transfer of trust units are not exempt merely because the units were issued by a business trust; the computation and applicable rate depend on the relevant conditions. Distributed income is distinct from gains on a unit holder&#039;s transfer of units.</description>
      <category>Manuals</category>
      <law>Income Tax</law>
      <pubDate>Tue, 28 Mar 2023 16:07:00 +0530</pubDate>
      <guid isPermaLink="true">https://www.taxtmi.com/manuals?id=2534</guid>
    </item>
  </channel>
</rss>